Dom > Знање > Sadržaj
Ајфелова кула: Не само готово срушена, већ је и продата?
- Sep 20, 2017 -

Кула је трајала 2 године, 2 месеца и 5 дана, а наука о програму је готово обухватила све аспекте нашег разматрања, комбинујући људску имагинацију и технологију са 18,000 челичних делова и 2,5 милиона заковица. На дан инаугурације, пошто лифт није био у потпуности завршен, Еиффел је ступио на кораке од 1700 степеница, ступио на торањ и подигао француску заставу на врху торња. У то вријеме, никада није било такве високе зграде на свету, док је 1929. године надмашио амерички небодери.

Ајфелова кула: Не само готово срушена, већ је и продата?

Међутим, прије него што је саграђен торањ, влада је управо преузела као привремену зграду и одлучила је да је уклони након 20 година, али то је дошло до радио технологије која је спасила. У време Првог свјетског рата, влада је открила да је такав висок торањ јединствени лансирни торањ. Као резултат, торањ је почео да преузима функцију радио комуникација, одржава комуникацију између ратних бродова и штаба, пресреши непријатељске радио поруке, тако да је избегао и рушење пропасти и постао нова туристичка атракција у Паризу.

Међутим, рат није завршен, судбина куле није глатка. Током Другог светског рата, након што су немачке војске узео Париз, Хитлер је дошао до торња, француски радници намјерно уништили лифт, Хитлер се попео на степенице командних висина Париза. Медјутим, када су савезници ослободили Париз и Хитлер, управо је пао, наредио је "спаљив план земље" и претворио Париз у гомилу рушевина. У то време "Министарство вањских послова, Лувр, сала парламента, телеграф и телефон, радио, аеродром и ријека Сеине на десетине мостова су срушени експлозивом". Велики тунели који пролазе кроз град Париз потом напуњени торпедима из У-чамаца. Срећом, генерал Шолтиез, који је увек био стриктан по свом наређењу, суочио се са командом поништавања Париза, оклевао се, одбио је, како би био вредан савјести, вриједног историје. Париз је спасен и торањ је спашен.